Witte-kool
Witte kool, rode kool en spitskool zijn sluitkoolgewassen. Dat betekent dat de bladen van het gewas zich dicht opeen over het groeipunt sluiten en zo de eigenlijke kool vormen.

Witte kool is heel smakelijk om te eten en makkelijk klaar te maken. In witte kool zit ook veel vitamine C. De witte kool bestaat uit 2 typen:
  1. De witte ronde kool. Deze kool is een stevige, ronde bal met gesloten bladeren. Witte kool wordt ook gebruikt om zuurkool van te maken. Witte kool heeft een neutrale smaak. Je kunt er dus eindeloos mee variëren. Zie hieronder een heerlijk recept met gehakt.
  2. De witte spitskool. Deze kool heeft een spitse vorm. Spitskool heeft een zachte smaak en is wat sappiger en lichter verteerbaar dan witte kool. Spitskool is ideaal om te koken, te stoven en te roerbakken.
De kolen die wij verkopen komen rechtstreeks van een teler in de Noordoostpolder. Bewaar de kolen koel of  in de koelkast.
 
Hieronder vindt u een smakelijk recept voor een gerecht met witte kool en rundergehakt.


Geen producten aanwezig

Recept ovenschotel met witte kool en gehakt (voor 4 personen)
WittekoolIngrediënten

  • 1 witte kool (ca. 500 gr)
  • 500 gr mager rundergehakt
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • paprikapoeder, zwarte peper, cayennepeper, zout
  • 1–2 tl Italiaanse kruiden
  • 1 blikje tomatenblokjes (400 gr)
  • 100 gr geraspte kaas
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak de witte kool en verwijder de buitenste bladen. Snijd de kool doormidden en verwijder de kern. Snijd de kool vervolgens in kleine stukjes en doe de stukjes in een vergiet. Plaats het vergiet met de witte kool in de gootsteen en was de witte kool met koud water.
  2. Pak dan een pan en vul deze met een beetje water. Voeg de witte kool toe en breng aan de kook. Kook de witte kool 6-8 minuten beetgaar. Proef na het koken even of de witte kool zacht genoeg is. Giet de inhoud van de pan na het koken in het vergiet en laat goed uitlekken.
  3. Verwarm in een grote koekenpan een el olijfolie. Voeg de gesneden ui en geperste knoflook toe en fruit dit ca. 3 minuten boven een middelhoog vuur. Voeg dan het gehakt en bak dit al roerend gaar. Voeg dan de tomatenblokje en kruiden toe en laat dit boven een laag vuur ongeveer 10-15 minuten sudderen, totdat het meeste vocht is verdampt.
  4. Voeg dan de gekookte witte kool toe aan de pan en zet het vuur uit. Roer de witte kool m.b.v. een spatel door het gehakt. Proef even en voeg indien nodig meer zout en peper toe. Schep de inhoud van de pan dan in een ingevette ovenschotel en druk het goed aan. Bestrooi ten slotte met de geraspte kaas.
  5. Bak de ovenschotel met witte kool en gehakt 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat na het bakken indien nodig het overtollige vocht uit de schotel voorzichtig uitlekken. Verdeel de schotel over vier borden en genieten maar!